EMPA Tornooi 2010 - Le Havre

Voor het eerst sinds mensenheugenis of alleszins sinds de start van dit tornooi in de jaren '60 van vorige eeuw werden LSV-Oostende, LSV-Antwerpen en GLOS vertegenwoordigd door één gezamenlijke ploeg op het Internationaal Loodsen Voetbal Tornooi in Le Havre. Een tekort aan spelers bij beide ploegen noodzaakte dit "experimentje". Samen slaagden we er in een zestiental volwaardige spelers op te stellen, geen overbodige luxe zou achteraf blijken.

Aanvankelijk onwennig moesten de "onzen" de kanariegele truitjes van 't rivier aantrekken. Hilariteit alom en enkele "scheve" opmerkingen later zat de sfeer er van het begin goed in. Erwin Gheyle, enthoesiast geassisteerd door Patrick Wallaeys stelde de ploeg samen en probeerde iedereen de eerste beginselen van taktiek bij te brengen. Wonder boven wonder bleek de "nieuwe formule" van bij het begin perfect te werken en stond er 1 ploeg op het veld.

In de eerste match kon Vlissingen nooit imponeren en een vroege goal van Didier Laureys bracht de nodige rust in het experimenteel elftal. Op het middenveld heersten Christophe Claus & Bob Catteceur over de middencirkel en omgeving. Jammer genoeg moest Christophe al in die eerste match afgevoerd worden naar het ziekenhuis met een zwaar spierletsel. Een veelbelovend begin van deze uitstekend voetballende leerling-zeeloods was van korte duur. Even aangeslagen door dit zwaar verlies moest LSV een tegengoal toestaan maar kon uiteindelijk de eindstand op 1-1 houden.

Tweede match tegen de Britten eindigde op een billijke 0-0. Geen van beide ploegen domineerde en er waren weinig doelkansen.

Een aarstmoeilijke derde match tegen de Amsterdammers volgde en weer moest één van onze sleutelfiguren het veld verlaten. Bob Catteceur verstuikte z'n enkel en ons middenveld was hiermee totaal "onthoofd". Ongelooflijk maar waar staken de overgebleven spelers een tandje bij en eindigden ze de match op een prachtige 1-1 score. Belgische scoorder was Karl Kerstens.

In de vierde en laatste match tegen Hamburg haalde LSVA-voorzitter Pieter Vintevogel de "krantekoppen". Een solo vanop eigen helft eindigde hij met een loepzuiver doelpunt. Diidier Laureys verdubbelde even later de score zodat de overwinning binnen was. Hamburg scoorde nog eens tegen maar dankzij die overwinning was BELGIUM zowaar de poulewinnaar en mochten de onzen naar de halve finales.

De vijfde match was er eentje teveel. Ondertussen gereduceerd tot 12 spelers hadden de onzen wel nog de moed maar niet meer de fysiek kracht om te strijden. Rotterdam won verdiend met 3-1 van Belgium.

De kleine finale werd even later met penalties gespeeld, tegen weer de Britten. Het UK-team miste drie strafschoppen en Ward Puttemans had de eer en het genoegen om BELGIUM met een prachtig omgezette penalty de onverhoopte derde plaats te bezorgen!

In de grote finale versloeg Rotterdam de lokale ploeg van Le Havre met 1-0.

Eindstand: 
1. Rotterdam 
2. Frankrijk 
3. Belgium 
4. UK 
5. Amsterdam 
6. Weser/Ems 
7. Vlissingen 
8. Italië 
9. Kiel 
10. Hamburg

Speelden voor LSVO: 
R. De Groote, B. Mortelmans, T.Dierckens, F.Pannecoucke, M.Defer, W.Puttemans, C.Claus

Ook op het avondfeest ging de verbroedering tussen de Belgen gewoon door. Alhoewel beide ploegen beloofden volgend jaar weer met elk één ploeg aan te treden op Vlissingen 2011 was dit "experimentje" voor iedereen voor herhaling vatbaar, indien nodig. Op het avondfeest was LSVO trouwens ondanks het gering aantal "eigen" voetballers" meer dan goed vertegenwoordigd. Met 24 aanwezigen blijkt LSVO over meer supporters dan spelers te beschikken!

Om af te sluiten een klein dankwoordje aan onze eigen penningmeester Peter Van Langendonck. Toen een Vlissingse collega geblesseerd moest afgevoerd worden naar het hospitaal ging Peter vrijwillig mee als tolk om de Nederlandse collega uit de nood te helpen. Vier uur wachten en aanschuiven was zijn lot vooraleer hij onze ploeg terug kon of wou vervoegen ... chapeau voor zoveel collegialiteit.

 

verslag en foto's: William De Vlaminck