Werfbezoek Nieuwe Sluis Terneuzen

Activiteit Overzicht
Webnieuws overzicht

Op zaterdagmorgen, 16 september, maakten 3 zeeloodsen ( 1 actief in dienst en 2 op rust) plus 1 echtgenote gebruik van de mogelijkheid om een peilreis uit te voeren naar het sluizencomplex in Terneuzen om er hun kennis op te frissen. Ze werden er welkom geheten op de Open dag van de Nieuwe Sluis, waarvan de bouw bijna afgerond is.

Het gezelschap genoot onder een stralende zon van de wandeling over het bouwterrein en stak heel wat kennis op van de specialisten ter plaatse. Zo ondervonden ze aan de lijve dat de Nieuwe Sluis zo’n 3,5 meter hoger ligt dan de Westsluis, omdat voor de Nieuwe Sluis al rekening gehouden wordt met de stijgende zeespiegel en de sluis integraal deel uitmaakt van de primaire waterkering.

Een grote snijkopzuiger is momenteel bezig de grote landmassa in het kanaal aan het wegbaggeren. Een deel van die grond wordt afgevoerd naar Knokke, waar het zal gebruikt worden voor de aanvulling van de vooroevers van het strand. De grond zou vrij zijn van PFAS maar zeeloods op rust, Peter Demyttenaere, was er toch niet gerust in…

In het vierde kwartaal van 2024 moet het eerste schip door de Nieuwe Sluis varen. De officiële naam van de Nieuwe Sluis wordt binnenkort bekend gemaakt.

Wij danken de mensen van de Nieuwe Sluis voor het hartelijk onthaal met koffie en koek en de boeiende open dag.

Deelnemers : Bart Mortelmans, Mark Sermeus en echtgenote, Peter Demyttenaere