Getij-Dingen 04

Activiteit Overzicht
Webnieuws overzicht

De weerberichten voor donderdag 6 september 2018 waren niet echt positief. Echter waren de weergoden ons gunstig gezind. Een briesje vanuit het noorden brak het wolkendek open.

Onder begeleiding van Ingrid Sinnaeve, de geestelijke moeder van het project ‘Getij-dingen04’, en deelnemende kunstenaar Marc Van Thienen, werd onze wandeling langsheen de kunstwerken, met woordje uitleg, een extra dimensie rijker.

15 palen langsheen het strand van Oostduinkerke en Koksijde zijn eigendom van MDK – afdeling Kust. Deze palen worden gebruikt om de verplaatsingen van de zandbanken te bestuderen. Met medewerking van onze voormalige Algemeen Directeur Jacques D’have werd in 2007 de eerste plannen gemaakt waarna in 2009 de eerste editie plaatsvond.

Getij-dingen is een driejaarlijks evenement waarbij ze dit jaar al aan de 4de editie zitten.

Op deze 15 palen op het strand worden in het vroege voorjaar (februari) kunstwerken bevestigd. Omdat deze palen halfweg de hoog- en laagwaterlijn staan, komen de kunstwerken tweemaal per dag in aanraking met de zee. Zeewater, getij, stromingen en weerelementen beïnvloeden deze kunstwerken enorm. Gedurende 3 seizoenen (tot 31 november 2018) veranderen de kunstwerken continu. Aangroei van schelpdieren, pokken en algen is één facet, een storm of sterke stroming demonstreren nogmaals de kracht van het water.

Op de onderstaande links kan je foto’s bekijken van de plaatsing en de evolutie van enkele van deze kunstwerken.

De Kunstwerken worden onder andere gemaakt door kunstenaars uit het binnenland die de kracht van deze natuurelementen onderschatten of niet kennen waardoor het al eens gebeurt dat het werk beschadigd raakt en verwijderd wordt omdat het te gevaarlijk wordt.

Uiteindelijk mochten we zeven leden verwelkomen op deze ontspannende wandeling. Omdat de voorzitter vergeten was te vermelden dat gepast schoeisel misschien wel van belang kon zijn, werd de actie “Droge Voeten” in het leven geroepen, mat dank aan William en Hugo.

In de informatiebrochure (in pdf-bijlage) kan je zien hoe de kunstwerken eruitzagen bij de plaatsing. Deze brochure is te verkrijgen bij de dienst toerisme.