Practical Jokes

WAAR GEBEURD       PRACTICAL JOKE 1

 

We hadden reeds in 1953 meerdere loodsen die een broeder hadden in de zeedienst en zo was Roger Legein, zoon van August Legein en Louis Legein was zijn oom, maar die had geen kinderen. Enkel om te weten om welke Legein het gaat.

 

Zo werd Roger afgehaald op de Westpost op een zondagmorgen, er waren wel 12 loodsen aan boord en weinig schepen verwacht. Er stond ook een Nederlandse loods op de brug, die uitkeek naar een aflosser na 24 uur.

Roger zei tegen schipper Alfons :”Geef mij maar de eerste beurt en gooide een briefje van 10 gulden op de kaartentafel, Fons had het spel door en zei, Roger, je hebt de eerste beurt” en stak het briefje op zak, en Roger ging naar beneden.

 

De Nederlandse loods, Walter Heugen zei:”  Gaat hier zo op de Belgische loodsboot, dat zal ik eens vertellen aan onze Commisaris op de Nieuwedijk. Ik maak daar een verslag van”

 

Ik weet ook niet hoe de gevolgen waren, maar Roger hield toch zijn 13de beurt, je moet maar op het idee komen, beide actoren speelden het spel heel goed.

 

WAAR GEBEURD      PRACTICAL JOKE 2

 

Nu we het toch over Walter Heugen hebben, later is zijn broer ook in dienst getreden. Ze zijn afkomstig uit Zuid Limburg en de familie heeft geen zeevaart achtergrond, dus die vader wilde wel eens zien wat zijn zoon voor werk uitvoert, dus vroeg hij om een reisje mee te maken met de tender naar de loodsboot op Steenbank,

Nu waren de Nederlandse tenders, Stormvogel en Zilvermeeuw geen stabiele schepen en vader Heugen werd reeds zeeziek in het Oostgat.

Walter schaamde zich dood en bleef maar kots ruimen en schoonvegen.

Hij bekende mij later, :”Ik neem nooit meer familie mee met een tender”

 

Je mag het nu beschouwen als geschiedenis, want : ze zin allemoale dood en bie de heire.

 

WAAR GEBEURD   PRACTICAL JOKE  3

 

Het is ook al jaren geleden, er was toen nog geen VHF of smartphone, alleen maar een visserij band a/b van de Loodsboot.

Alfons was altijd in voor een joke.  De Seakings van Koksijde moesten nog leren om reddingen te doen op zee, dus oefenden ze op het achterdek van de loodsboot.

 

Je kreeg een bericht,.. . over 15min. en dertig sec. gaan we oefenen op de LB. Dus had Fons een doel, er was een matroos, we zullen hem VB noemen en die wilde wel eens  een helicopter doop meemaken.Die VB had ook wel eens een grote mond, dus de schipper had een idee.

Die man van de Seaking in volle waterdicht pak kwam naar de brug en Fons bedisselde met die man een afspraak. VB stond op het achterdek, de haak en de broek kwamen er aan, ze klikten samen aan en werden gehesen tot ongeveer 15m boven zee en dan stopt de lier en begint in schokken te zakken.VB vraagt aan zijn begeleider,:”Is dat normaal ?,

Nee zegt hij, dit heb ik nog nooit meegemaakt”. Het gaat zo door tot VB tot aan zijn middel in het zeewater zit. Intussen roept Fons iedereen op om aan dek te komen en het schouwspel te zien. Iedereen wuift en de kotter toetert en de lier gaat weer de hoogte in.

Later wordt VB kletsnat weer aan dek gezet en komt Fons erbij en zegt .Ja, natuurlijk komt er water bij te pas bij een doop: hahaha.

 

Louis Cloet

 

 

Archief Categorie
Archief Klassificatie