Aanvaring Corale

Als gelegenheids stuurman op de tender, na een periode van gestaakte dienst moest ik een" convooi " voor-loodsen naar Vlissingen. Ongeveer 7 schepen, waaronder stoomschepen en enkele kusters. Snelheid 7 knopen.

Na een fikse regenbui werd het zicht weer beter. De kapitein van de Corale dacht: "Het gaat mij te traag  en Vlissingen is al in zicht, ik ga er alleen vandoor." Hij liep het convooi voorbij en vroeg een loods voor Gent.  Zoals immer, na gestaakte dienst, waren er te weinig loodsen beschikbaar,

Op de rede gekomen moest hij wachten op de loods voor Gent en dat werd dan ook nog een zeeloods, F.B.. Op dat moment maakte de Rus NICOLAI BAUMAN  de bekende ronde om het Gat op te nemen. Hierdoor volgde een aanvaring met de Corale.

De redeboot die uitvoer met meerdere zee- en rivierloodsen, ging dus eerst naar de Corale, juist onder de muur van de Boulevard.
De hele bemanning van de Corale sprong in de redeboot.

De schipper zei tegen de loods die  ermee moest opvaren,"Jij  moet aan boord gaan".
B. zei,"Je kan me wat. Iedereen gaat van boord, hij is aan het zinken!". De drenkelingen stonden daar buitenadem aan dek en zagen hun schip zinken.

Een welbekende rivierloods zat ook in de redeboot en sprak; "Zeide gij de kapitein, ...Gij zijt ook van mijn kl.....ten..... zoe op mijn nuuchtere moag  een schip loaten zinken!"  Hij salueerde, hand aan de pet, nam zijn pet af en zwaaide naar de Corale die met draaiende schroef, kop eerst, in de dieperik verdween. En riep toen: "Au revoir Chérie!!!!!"

Archief Categorie
Archief Klassificatie